/<
26 Haziran 2025 - Perşembe

SON HABERLER

“Ev Genci” Kaybolan Bir Nesil mi? Yeni Bir Başlangıç mı ?

Hazırlayan: Abdürrahim Türkmenoğlu https://youtu.be/7N_AUQQVbZk https://youtu.be/IL5D9PtFJ9k
Ana SayfaGündemGıdanın Geleceğini Şekillendiriyorlar: YDÜ’de Yenilikçi Üretimle Eğitim

Gıdanın Geleceğini Şekillendiriyorlar: YDÜ’de Yenilikçi Üretimle Eğitim

Can TUNCA

Yakın Doğu Üniversitesi(YDÜ) Veteriner Hekimliği Fakültesi, ‘Yenilikçi Gıda Üretim Uygulamaları’ Modülü ile Öğrencilerine Deneyim Kazandırıyor

Perspektif Haber

Yakın Doğu Üniversitesi Veteriner Hekimliği Fakültesi öğrencileri, Gıda Hijyeni ve Teknolojisi intern modülü kapsamında “Yenilikçi Gıda Üretim Uygulamaları” modülünde deneyim kazanıyor. Bu modül, öğrencilere probiyotiğin gıdalara entegrasyonu ve analizi konusunda uygulamalı eğitim sunduğu gibi, öğrencilerin Kıbrıs’ın kültürel mirasına dayalı ürünler üretmelerini de sağlıyor.

Yenilikçi Gıda Üretim Uygulamaları Modülü
Bu modülde öğrencilerin gıda hijyeni ve teknolojisi konularında önemli bilgiler edindiğini belirten Veteriner Hekimliği Fakültesi 5. sınıf intern öğrencisi ve öğrenci temsilcisi Duru Elif Baydilli, “Öğrenciler, probiyotik gıdalar, simbiyotikler ve bu bileşenlerin gıdalara entegrasyonu gibi konuları öğreniyor. Ayrıca, hayvan sağlığı kadar insan sağlığına da katkı sağlayacak tedavi yöntemleri olarak probiyotiklerin nasıl kullanılabileceği konusunda deneyim kazanıyorlar. Burada süt ürünlerinde probiyotik yenilikçi gıda üretimi ve analizlerini yapıyoruz. Akademisyenlerimizin rehberliğinde ilerliyoruz. Kıbrıs kültürüyle ilgili ürünler de üretiyoruz. Hellim peyniri, damla sakızı, kefir, su kefiri gibi gıdaların üretimini yapıp satıyoruz” dedi.

Veteriner Hekimliği Fakültesi 5. sınıf intern öğrencisi Şevval Koçer ise modülün avantajlarını anlattı: “Bizim modül uygulamamız diğer fakültelerde yok. Bir veteriner hekim öğrencisi, bütün modülleri alarak mezun olur, ancak burada ilk dönem bütün modüller görülürken ikinci dönemde öğrenci, kendi istediği modülü seçer ve o modül üzerinden deneyim kazanır. Staj dönemimde su kefiri ile ilgili bir çalışma yapmıştık. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa’da yaptığımız çalışmayı sunma fırsatımız olmuştu. Hocalarımız yeniliklere açık olmamızı istiyorlar.”

Sıfır Atık ve Yerel Üretim
Fakültenin sıfır atık prensibiyle hareket ettiğini belirten Baydilli, “Biz sıfır atıklı bir üretim merkeziyiz. Elma kabukları da dahil hiçbir şeyi çöpe atmıyoruz. Elma kabuklarından sirke yapıp satışa çıkarıyoruz” şeklinde konuştu.

Veteriner Hekimlerinin Rolü
Bu modülün veteriner hekimliği öğrencilerine önemli bir avantaj sağladığını belirten Baydilli, veteriner hekimliğinin gıda sektöründeki önemini vurguladı: “Bizim gıda sektöründeki rolümüz tam olarak bilinmiyor. Gıda sektöründe rolümüz çok büyüktür. Biz, gıda sektörüne sunulacak sütü veren hayvanı da yetiştiriyoruz. Gıda mühendisleri meslekleri gereği bu bölümle ilgilenmezler. Hayvan sağlığı olduğu kadar insan sağlığında da sorumluyuz. Sağlıkta rolümüz, gıdalardan da geçiyor.”

Gıda sektöründe çalışan veteriner hekimlerinin sayısının oldukça az olduğunu dile getiren Koçer ise, “Veteriner hekimlik bir derya deniz. Sadece klinik hekimlik değil, birçok alanda çalışma fırsatının olduğu bir meslek grubu. Gıda sektörü, ilaç sektörü, mama sektörü, laboratuvarlar, klinik öncesi çalışmalar gibi çok geniş çalışma alanlarımız var” dedi.

“Öğrencilerimiz Gelecekteki İş Yaşamlarında Daha Seçici Olabiliyor”
Modülün sorumlu hocası Yakın Doğu Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Fatma Kaya Yıldırım da Veteriner Hekimliği Fakültesi’nin yenilikçi gıda üretimindeki önemini vurguladı. Yıldırım, “Burada eğitim almak çok avantajlıdır. Geçtiğimiz yıllara kadar uygulamalar kısıtlıydı. Bu modüller sayesinde öğrenciler hem uygulama yapabiliyor hem de mikrobiyolojik ve fiziko-kimyasal analizler yaparak veteriner hekimliği fakültesinde gıda modülünü yaşamış oluyorlar. Böylece öğrencilerimiz, gelecekteki iş yaşamlarında daha seçici olabiliyorlar” diye konuştu. 

Ülkedeki tek probiyotikli gıdaların üretildiği yerin Veteriner Hekimliği Fakültesi olduğuna da değinen Yıldırım, süte karşı alerjisi olanların tüketebileceği su kefirini de ürettiklerini söyledi. Yıldırım, “Burada su kefiri, dondurma, ayran, sirke ve daha birçok şey üretiyoruz. Özellikle su kefiri, sütsüz ama kefir mikroorganizmaları içeren ve içinde bal dışında tatlandırıcı bulunmayan ferahlatıcı meyveli bir içecektir. Laktoz intoleransı yani süte alerjisi olan ya da hazmetme sorunu yaşayan bireylerin tercih edebileceği bir üründür” dedi. 

Yakın Doğu Üniversitesi Veteriner Hekimliği Fakültesi’nin uyguladığı ‘Yenilikçi Gıda Üretim Uygulamaları’ Modülü, öğrencilere sadece akademik bilgiler sunmakla kalmayıp, aynı zamanda onları pratikle tanıştırarak sektöre hazırlıyor. Gıda üretiminde yenilikçi yöntemlerin kullanıldığı bu modül, öğrencilerin daha geniş bir iş yelpazesi ve kariyer fırsatlarına sahip olmalarını sağlıyor.